CAN Bus – Controller Area Network
CAN Bus is een netwerk bestaande uit minimaal twee nodes. Een node is een apparaat dat elektronische data verzamelt, verwerkt en verzend; zoals bijvoorbeeld een computer, router of printer. Nodes zijn in het netwerk verbonden door bekabeling. Een niet-functionerende of verwijderde node heeft geen invloed op de communicatie van digitale berichtjes tussen de andere nodes. CAN Bus is afkomstig uit de auto industrie en bestaat al ruim 25 jaar.
In een thuis- of kantoor computer netwerk (a Local Area Network) ontvangt een computer informatie (muis, toetsenbord) en zend informatie (monitor, printer); zo doet een CAN Bus systeem dat ook. De motorcomputer (ECU) en de bedieningscomputer zijn de nodes in het systeem, maar dit kan ‘ongelimiteerd’ uitgebreid worden met meerderecomputers. CAN Bus is de afkorting van Controller Area Network.
Moderne motoren zijn voorzien van een ECU (Engine Control Unit) die de brandstoftoevoer naar de motor regelt en informatie van de motor sensoren verzamelt en beoordeelt. Een andere computer stuurt de instrumenten (bijvoorbeeld de oliedrukmeter) aan en informeert de ECU over de stand van de gashendel.
Volvo Penta is vooruitstrevend met de toepassing van CAN Bus en past dit toe in de EVC (Electronic Vessel Control) en MCC (Marine Commercial Control) systemen.
Uw voordelen
Door toepassen van CAN Bus systemen zijn er vele voordelen ten opzichte van conventionele motor bedienings- en bewakingssytemen, zoals:
- snellere communicatie, zodat de motor sneller reageert op belasting wisselingen en minder milieu belastend is
- minder bekabeling benodigd, zodat de installatie eenvoudiger een goedkoper wordt
- meer functionaliteit, bijvoorbeeld het uitlezen van motor parameters op een computer of het koppelen van navigatie apparatuur
- opslag van motor parameters, waardoor de geschiedenis van de motor beschikbaar is voor analyse
- snelle diagnose van motor parameters en eventuele storingen
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!