slechte brandstof scheepsdieselmotoren

Slechte brandstof bij scheepsdieselmotoren

Het verstoken van verontreinigde diesel of slechte kwaliteit brandstof is een van de grootste storingsbronnen aan scheepsdieselmotoren, in enkele gevallen leidend tot grote motorschade. Het is een hedendaags symptoom dat iedereen kan overkomen. Toepassing van acticide, speciale brandstof reinigingssystemen en het bunkeren bij gerenommeerde brandstofleveranciers kunnen het risico wel verminderen.

Slechte brandstof bij scheepdieselmotoren in de praktijk:

Onze klant die pas geleden te maken kreeg met de gevolgen van slechte brandstof is een ambitieuze reder. De laatste dag van het voorlaatste contract was voor deze reder van werkschepen en tenders geen gelukkige. De schipper kreeg plots een alarmmelding van een hoge carterdruk op bakboord motor en nam daarna direct contact met ons op.

Besloten werd om de Volvo Penta D13 dieselmotor aan boord verder te onderzoeken door middel van endoscopie en een compressietest. De vermoedens van onze monteur werden direct bevestigd, namelijk een blow-by van één van de zes cilinders. De 1500 kg wegende motor moest uit het schip worden gehaald en naar de werkplaats worden gebracht. Na inspectie van de gedemonteerde motor bleek dat de zuiger en cilindervoering waren beschadigd. Het schadepatroon (zie afbeeldingen) toonde aan dat een gebrekkige smeerfilm op de cilinderwand, de schade had veroorzaakt.

slechte brandstof scheepsdieselmotoren
slechte brandstof scheepsdieselmotoren
slechte brandstof scheepsdieselmotoren
slechte brandstof scheepsdieselmotoren

Het vermoeden dat gebrekkige smeerfilm de oorzaak was, werd daarna bevestigd door de uitkomst van de injectortesten. Onvolledige verbranding van verontreinigde dieselolie in de verbrandingsruimte zorgde voor verdunning van de smeerolie.

De herstelling van de motor werd volgens hoge kwaliteitseisen uitgevoerd. Na de duurtesten op de proefstand en van de installatie aan boord, kon het schip na een uitgebreide proefvaart in de Rotterdamse haven weer worden opgeleverd aan de reder.  Juist op tijd voor een demonstratie aan een nieuwe klant van de reder, resulterend in een nieuw contract.

Indien u ooit zelf te maken krijgt met de vervelende gevolgen van slechte brandstof staan wij graag ook tot uw beschikking met hulp en advies.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.